top of page

ängsölinjen
bokning

Under vår och sommar går båtturer mellan Furusund och Ängsö som ger dig möjlighet att utforska denna blomstrande skärgårdsidyll på egen hand. Turerna utgår från Furusunds ångbåtsbrygga (Nedanför Hotell Furusunds) och tar dig direkt till Ängsö, på ca 20-25 minuter. Till Furusund tar man sig via buss eller bil på cirka 20 minuter från Norrtälje och 80 minuter från Stockholm. Avstigning Furusunds Hotellplan.   

Ängsö bjuder på säsongsvarierande blomsterprakt, fina badklippor, goda tältmöjligheter och otaliga vackra platser att avnjuta din medhavda matsäck med underbar utsikt. Med lite tur visar sig den mäktiga havsörnen över trädtopparna under ditt besök. Oavsett årstid är Ängsö sällsynt rogivande och dess unika skärgårdslandskap, flora och fauna är i sig en unik berättelse om samspelet mellan människa, djur och natur genom tiderna.

(Länsstyrelsen subventionerar båtturerna som körs av Gula Båten)

Priser (enkel resa)

 

Vuxen 180kr 

Barn 8-18år 95kr

Barn 0-7år - gratis (Obs måste ändå bokas)

Tidtabell:

 

VÅR - 11 Maj - 15 Juni

Lördagar:
10:35-11:00 Ängsö - Furusund
11:00-11:25 Furusund - Ängsö
14:25-14:50 Ängsö - Furusund
14:50-15:15 Furusund - Ängsö

 

SOMMAR 28 Juni - 18 Áug

Fredagar
9:45-10:10 Ängsö - Furusund
10:15-10:40 Furusund Ängsö
14:10-14:35 Ängsö Furusund
14:35-15:00 Furusund - Ängsö

Söndagar
9:45-10:10 Ängsö - Furusund
10:15-10:40 Furusund Ängsö
14:10-14:35 Ängsö Furusund
14:35-15:00 Furusund - Ängsö

Bra att veta:

- Båten har platser både inne och ute.
- Max 9 personer per resa (inklusive barn under 7 år).
- Möjligt för rullstolsburna att åka med båten.
- På Ängsö finns ingen servering, ta med matsäck.
- Tältning max 2 dygn.
- Vattenkran finns.
- Grillplats vid gästhamnen.
- Tillgänglighetsanpassad toalett - torrtoa.  

Parkering:


I närheten av ångbåtsbryggan i Furusund finns två större betalparkeringar.

Bokningsregler:

Bokning online (>24h före avgång) eller via telefon (>3h före avgång) hos Gula Båten. Avbokning möjlig >48h före avfärd med hopp om respekt för att sena avbokningar kan vara svåra att återfylla på kort varsel.

Privata turer och grupper:

 

Bokning av privata turer eller grupper sker direkt med Gula båten: 0729-42 78 36. Dessa kan bokas vilka dagar och vilka tider som helst med valfri upphämtningsplats och till reguljär taxi-taxa.

båttaxi tur - privat grupp

guidad tur - deluxe paket

Picknick & promenad.

Att bara kliva av på Ängsö är en befrielse. Lugnet inträder, omgiven av natur, historia och fina vandringsleder för långa omväxlande promenader genom fält, skogar och skärgårdsklippor. Att sen sätta sig med en thermos och medhavd leverpastejmacka är oslagbart. Vattenkran finns på plats men inget att köpa. Grillplatser finns vid bryggan och raststugan. Eldning i övrigt förbjuden.

Upplev unik natur.

Ängsös ovanliga flora och nästan osedliga mängd av Adam & Eva och andra blomster är såklart en populär attraktion. Men utöver orkideeängen på nordvästra sidan finns mängder av andra blomster att utforska. Blicka även uppåt då och då, inte sällan svävar havsörn bland trädtopparna på norrsidan.

Bada, häng, tälta.

Vår och sommartid blir ön en plats för en heldag med familjen. Bada på klipporna eller bara häng och känn lugnet. Bullar och filt medtages, utsikt svalka och doft bjuder ön på. Eller varför inte stanna över natten, ta med ett tält och njut solens nedgång över fjärden. Max 2 nätter för tältning.

Utforska historien.

Som Sveriges första nationalpark finns såklart massa historia. Berättelsen om ön är berättelsen om något människan och naturen som jobbar ihop och skapar nåt nytt. Just samspelet är det som skapat förutsättningar för den alldeles unika floran. Nere vid bryggan finns en liten utställning med fakta och berättelser.

LSS.png
angso-nationalpark-logga-meny_sv.png

Tips för fotointresserade:  Häng med på naturfotograf Jonathan Stenvalls årliga fotokurser / workshops  på Ängsö. Han är nästan alltid fullbokad pga extremt engagerad och bra lärare - men hör av er via hans boknings-site om platser finns.

bottom of page