

trerätters i ytterskärgårn
S som i Söderarm, den mytomspunna arkipelagen i yttersta havsbandet mot Ålands hav. Boka in en grupp på en garanterat minnesvärd kväll med en trerätters middag på vita dukar, i sällskap med Söderarm's legendariske skärgårdsoriginal Anngret Andersson.
Datum: Ring så hittar vi en lämplig dag.
Tid: 16:30 - 22:00 (kan varieras efter önskemål.
Plats: Båt från Vettershaga, Solö, Furusund eller Östernäs
Antal: 6-9 personer (fler kan ordnas)
Pris: 2300 / person.
Från valfri upphämtningsplats - tex Vettershaga, Solö, Furusund eller Östernäs - åker vi med Gula Båten ut förbi Saltkråkan, Kudoxa- och Gräsköfjärdarna, tills vi närmar oss Söderarms magiska skärgård, snirklar genom öarna fram till obebodda, vilda Lill-Högskär. Innan middag njuter vi utsikt, fågelliv, vågskvalp och kvällsol från de västvända klipporna. Kanske ett dopp i det ytterskärgårds-klara vattnet.
Maten förbereds och grillas av kock på plats (över öppen eld om vindarna tillåter) och förtärs i tält, på porslin och vita dukar. Anngret som i 25 år bott på och drivit Söderarms konferensanläggning är med oss och berättar gärna om platsen och dess historia.
OBS Tillval - privat kajakguide och / eller övernattning.
För den som vill arbeta upp aptiten extra mycket kan man addera en privat kajaktur ut till kobbarna. Vill man sedan övernatta i något av de 6 cupoltälten på plattformar så går det att ordna. Toalett, bord, bänkar gasolgrill och Wifi finnes.




Båtturen
Att kryssa mellan Söderarms ytterskärgårdskobbar är en upplevelse i sig. Vi tar oss dit via fjärdar och klassiska ögrupper med allt glesare och mellan beväxningen, för att till sist bestå av mestadels lena klippor och låga enbuskar. Inte sällan får vi syn på säl, havsörn eller annat skärgårdsliv. Vi tar oss från valfri hamn i trygg och stadig Gula Båten i 27 knops marschfart. Färden i Arronet 30 är tyst och behaglig, men givetvis kan skärgården bjuda på studsigt väder, men vi hittar den minst gropiga rutten.



Maten
Kock och servitör levererar 3-rätters middag bestående en varmrätt (kött eller fisk) grillad på öppen eld, alternativt gasolgrill om vädret skapar brandrisk. Maten serveras vid sittande bord, med vita dukar och riktigt porslin. Efter maten kanske vi drar oss ut på klipporna för kaffe och efterrätt. Vin och dryck ingår ej i priset, men kan diskuteras vid bokning.




Anngret & Kobben
Ett riktigt skärgårdsoriginal, Anngret Andersson drev i 25 restaurang och konferensanläggningen vid Söderarms fyr. 2024 beslutade dock Försvarsmakten att återta ön och dess omgivningar. Anngret som numera bor på Tjockö, kan dock inte släppa den yttersta havsbandet och har därför flyttat verksamhet till Lill Högskär, som är en obebodd liten ö, strax söder om Fyren och huvudön. Detta är numera den enda ön i Norrtälje yttersta skärgård som kan ta emot besökare i grupp och erbjuda aktiviteter. Åt öster finns bara Ålands hav, och från klippan vi kommer husera ser vi solen dala i väster.




Tält & Kajak ?
Känner man suget kan man addera en aptitretande färd till kobben med privat guide och kajak från Gräddö's Kajak och Uteliv. Vill man övernatta på ön finns möjlighet för det, i medhavda tält eller i dom 6 cupoltält på plattform som finns på ön. Faciliteter inkluderar torrdass, wifi och gasolgrill.
Priser:
2300 kr/person - båt, privat kock och 3-rätters.
Övrigt:
Grupp 6-9 personer. Om färre får man betala för 6. Om fler, hör av er så skissar vi fram ett upplägg.
I ytterskärgården är hänsyn till väder extra viktig och tillställningen ställs in om det anses osäkert / otrivsamt.
Bokning:
För bokning / intresseanmälan maila - hej@gulabaten.se uppge antal personer och eventuella tillval. Så hörs vi med mer information och resonerar fram ett personlig upplägg som passar.