top of page

ängsö nationalpark

Upptäck skärgårdsön som blev en av Sveriges första Nationalparker. En unik naturupplevelse och ett fantastiskt utflyktsmål för blomsterälskare, tältare, bad- eller promenadsugna. Ängsö bjuder på säsongsvarierande blomsterprakt, fina badklippor, goda tältmöjligheter och otaliga vackra platser att avnjuta din medhavda matsäck med underbar utsikt. Oavsett årstid är Ängsö sällsynt rogivande och dess skärgårdslandskap är i sig en unik berättelse om samspelet mellan människa, djur och natur genom tiderna.

Se nedan för guidade turer, Ängsölinjen samt taxi för egen grupp.

ängsölinjen - reguljär tur

båttaxi tur - privat grupp

guidad tur - deluxe paket

Picknick & promenad.

Att bara kliva av på Ängsö är en befrielse. Lugnet inträder, omgiven av natur, historia och fina vandringsleder för långa omväxlande promenader genom fält, skogar och skärgårdsklippor. Att sen sätta sig med en thermos och medhavd leverpastejmacka är oslagbart. Vattenkran finns på plats men inget att köpa. Grillplatser finns vid bryggan och raststugan. Eldning i övrigt förbjuden.

Upplev unik natur.

Ängsös ovanliga flora och nästan osedliga mängd av Adam & Eva och andra blomster är såklart en populär attraktion. Men utöver orkideeängen på nordvästra sidan finns mängder av andra blomster att utforska. Blicka även uppåt då och då, inte sällan svävar havsörn bland trädtopparna på norrsidan.

Bada, häng, tälta.

Vår och sommartid blir ön en plats för en heldag med familjen. Bada på klipporna eller bara häng och känn lugnet. Bullar och filt medtages, utsikt svalka och doft bjuder ön på. Eller varför inte stanna över natten, ta med ett tält och njut solens nedgång över fjärden. Max 2 nätter för tältning.

Utforska historien.

Som Sveriges första nationalpark finns såklart massa historia. Berättelsen om ön är berättelsen om något människan och naturen som jobbar ihop och skapar nåt nytt. Just samspelet är det som skapat förutsättningar för den alldeles unika floran. Nere vid bryggan finns en liten utställning med fakta och berättelser.

LSS.png
angso-nationalpark-logga-meny_sv.png

Tips för fotointresserade:  Häng med på naturfotograf Jonathan Stenvalls årliga fotokurser / workshops  på Ängsö. Han är nästan alltid fullbokad pga extremt engagerad och bra lärare - men hör av er via hans boknings-site om platser finns.

bottom of page